
VANAF 7 NOVEMBER 2025 IN DE WINKELS
SLIMMER DAN JE SMARTPHONE
Een boek om meer grip te krijgen op je smartphonegebruik.
DOOR DIT BOEK
WEET JE...
…waarom je telefoon steeds om je aandacht vraagt
BEN JE...
…je bewust van je eigen smartphone- gebruik
KEN JE...
…de tips om meer grip te krijgen op je smartphonegebruik
KUN JE...
…je telefoon instellingen handig aanpassen
DOE JE...
…dagelijks meer dingen die je leuk vindt
HEB JE...
…de kennis die nodig is om slimmer dan je smartphone te zijn
PRE-ORDER HIER
Reserveer nu alvast en ontvang het boek als eerste in november 2025
MEER TIPS
Dat wat niet in het boek past, jouw tips insturen, boekenlijst en linkjes
BOEKEN ALS SPREKER
Ik ben te boeken voor lezingen, workshops en trainingen
WEET JIJ...
…hoeveel uur je op je scherm zit op een dag? En ben je tevreden? Of baal je ervan en vind je dat je meer tijd met je telefoon bezig bent dan je eigenlijk zou willen? Waarschijnlijk is het wel een onderwerp dat je bezighoudt.
Dit boek heeft als doel om je te leren meer keuze te ervaren bij je schermgebruik. Het gaat er niet om of het nu wel of geen verslaving is. Ook is het niet de bedoeling dat je je telefoon vervangt door een minder smart model. Het gaat om meer grip op je gebruik.

OVER 'SLIMMER DAN JE SMARTPHONE'
WAAROM
Kijk om je heen, hoor hoeveel mensen worstelen met hun smartphonegebruik. Volgens mij hebben mensen handvatten nodig.
Toen ik me in 2013 begon te uiten met zorgen over smartphonegebruik ben ik meermaals in de media geweest. Journalisten wilden tips. Dus gaf ik tips en adviezen hoe om te gaan met je smartphone. Korte interviews, dus de standaard tips. Schermtijd instellen, telefoon wegleggen. Dat soort dingen. Zaken die mensen zelf ook al proberen. Belangrijk maar als het had geholpen op de langere termijn hadden we het allemaal gedaan. Maar zo simpel is het niet.
We kunnen wachten op de wetenschap, zodat er bewijs is dat de term verslaving wel of niet gerechtvaardigd is. We kunnen wachten op behandelingen die specifiek voor deze problematiek zijn ontwikkeld. Maar dat duurt te lang. Mensen hebben nu concrete handvatten nodig. Adviezen die verder gaan dan de standaard dingen, maar op maat gemaakt.
De urgentie om dit boek te schrijven werd voor mij steeds groter, omdat de effecten die de smartphone op termijn kan hebben op de ontwikkeling van ons brein en de samenleving enorm lijken. We zien de effecten nu al. Ook ben ik moeder van twee pubers. Waar schermtijd onder controle krijgen op de basisschool nog lukte, is er nu vaker schermstrijd.
Vergeleken met 10 jaar geleden is de schermtijd omhoog gegaan. Ook krijgen kinderen op steeds jongere leeftijd een eigen smartphone. Zelfs sommige kleuters al.
Maar ook de zorgen zijn gestegen. Kinderen die voor de eerste keer naar school gaan en bepaalde vaardigheden, horend bij hun leeftijd niet hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld geen bal vangen. Wel kunnen ze in het Engels tot tien tellen en de smartphone moeiteloos bedienen. Steeds meer kinderen die bijziend zijn en een bril nodig hebben. Hun ogen zijn vergroeid door een eenzijdige focus op hun telefoon of iPad. Fysieke klachten vanwege een tekort aan beweging en een ‘iPad -nek’, het gevolg van overbelasting van nekspieren door het veelvuldig staren naar een scherm.
Er is een toename van burn-outs bij jong-volwassenen en een explosieve groei van jongeren met psychische problematiek, inclusief suïcides.
Of de smartphone nu wel of niet de oorzaak is voor deze problemen is voor mij niet zo relevant. Het speelt in ieder geval wel een rol bij de instandhouding en het verergeren van deze problemen.
Misschien denk ik er over 10 jaar met de wetenschappelijke kennis van dan heel anders over. De tijd van wachten is voor mij echter voorbij. Ik wil nu iets doen. Vandaar dit boek.
Debbie Been