Mijn naam is Debbie Been en ik ben sinds 1998 werkzaam als GZ-psycholoog BIG. Daarnaast heb ik registraties als Cognitief Gedragstherapeut VGCt®, EMDR Europe Practitioner, Mindfulness en ACT-therapeut. Tevens ben ik Supervisor VGCt® en EMDR Supervisor. Inmiddels werk ik al jaren in mijn eigen praktijk maar eerder werkte ik in het gevangeniswezen, verslavingszorg en de psychiatrie.

Therapeut
Vanuit mijn veelzijdige ervaring geef ik behandelingen voor allerlei voorkomende psychische problemen, zoals (complexere vormen van) trauma, angsten, fobieën, somberheid, depressie, overspannenheid/burnout, onverklaarbare lichamelijke klachten en werkgerelateerde problematiek.
Daarnaast heb ik veel kennis over problemen die ontstaan tijdens/ na de zwangerschap, de worsteling tussen werk/privé en de overgang. In mijn loopbaan heb ik de overstap gemaakt van de behandeling van daders naar slachtoffers van geweldsincidenten.
Ik werk zoveel mogelijk volgens de GGZ-richtlijnen met methoden die wetenschappelijk goed onderzocht zijn.
In de behandeling vind ik het belangrijk om samen te werken op een zo gelijkwaardig mogelijke manier. Respect, eigen verantwoordelijkheid, humor, kwaliteit en integriteit zijn de waarden van waaruit ik werk.

Wetenschappelijk onderzoek
Om mijn steentje bij te dragen aan het ontwikkelen van betere of nieuwe behandelingen werk ik regelmatig mee aan wetenschappelijk onderzoek gericht op het onderzoeken van cognitieve gedragstherapie en/of EMDR bij verschillende stoornissen
Als zowel cognitief gedragstherapeut en EMDR therapeut heb ik meegewerkt aan het onderzoek naar de behandeling van nabestaanden met rouw na moord of doodslag, voor meer informatie zie: de website rouw na moord. Dit heeft er in geresulteerd dat ik deel uitmaak van het Netwerk Traumatisch Verlies
Langer geleden heb ik cognitief gedragstherapeut meegewerkt aan het Promises- onderzoek. In dit wetenschappelijke onderzoek is gekeken naar de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie bij zwangere vrouwen met angstige- en/of depressieve klachten en de ontwikkeling van de kinderen van de vrouwen na de bevalling.

Ook werkte ik mee aan het onderzoek: Het effect van cognitieve gedragstherapie op de levenskwaliteit van mensen met inflammatoire darmziekten.

Opleider
Naast therapeut deel ik mijn kennis inmiddels al vele jaren als docent en supervisor.
Voor verschillende opleidingsinstituten geef ik basis- en vervolgcursussen cognitieve gedragstherapie aan GZ-psychologen (in opleiding).
Voor verschillende opleidingstrajecten geef ik daarnaast supervisie EMDR, cognitieve gedragstherapie en supervisie aan de opleiding tot GZ-psycholoog

Andere activiteiten
Vanwege mijn expertise in traumabehandeling en mijn behoefte de zorg hierin te veranderen, ben ik tussen 2019 en eind 2021 werkzaam geweest bij het Zorginstituut voor het project Zinnige Zorg PTSS. Daar ben ik adviseur betrokken geweest bij het verbeteren van de traumazorg in Nederland door te onderzoeken welke zorg er wordt gegeven in Nederland en dit te vergelijken met wetenschappelijk onderzoek. Interesse in de resultaten?

Daarnaast was ik tussen 2013 en 20180 oprichter en bestuursvoorzitter van Stichting Geefgezondheid, crowdfundingsplatform voor de zorg in Nederland. Het doel was om zorg voor iedereen toegankelijk te houden en bestaande problemen zichtbaar te maken. Als eerste van Nederland hebben we zorgcrowdfunding op de kaart gezet en daar ben ik trots op. In 2018 hebben onszelf opgeheven omdat alle crowdfundingsplatforms de mogelijkheid tot dit type crowdfunding inmiddels aanboden en we dus niet meer nodig waren.

Ook ben ik via beroepsverenigingen bezig met de belangenbehartiging van mijn vak.

Regelmatig werk ik mee aan tv en radio-items over traumabehandeling en smartphoneverslaving. Ook was ik één van de psychologen bij het programma De Rode Kamer.

Curriculum Vitae
Via mijn profiel op Linkedin kan de rest van mijn CV worden bekeken.