Debbie Been

GZ Psycholoog | Cognitief Gedragstherapeut | Supervisor | Opleider

Therapievormen

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een kortdurende en resultaatgerichte behandelmethode, Het richt zich op het actief aanpakken van specifieke klachten door te werken aan concrete doelen. In CGT leert u anders te denken en met name anders te handelen. U krijgt handvatten aangereikt om op een nieuwe manier met uw klachten en problemen om te gaan. Regelmatig wordt samen geëvalueerd om te zien of de behandeling op de juiste weg zit en de klachten verbeteren. Een ander belangrijk onderdeel van CGt zijn opdrachten die tussen de sessies moeten worden uitgevoerd.

 

Omdat bij problemen de manier waarop deze in stand worden gehouden erg belangrijk is, ligt de focus van de behandeling vaker op het heden en minder op uw verleden. Er zal dan ook relatief kort worden stilgestaan bij het ontstaan van uw klachten. In plaats daarvan wordt gezocht naar hoe u met problemen omgaat en hoe u zich in moeilijke situaties gedraagt. Hierop wordt uitgebreid ingegaan.

Welke effecten heeft cognitieve gedragstherapie?

Van geen andere soort psychotherapie is de werkzaamheid zo goed wetenschappelijk onderzocht als die van cognitieve gedragstherapie. De resultaten van cognitieve gedragstherapie blijken over het algemeen behoorlijk positief te zijn. Zo’n zeventig tot tachtig procent van de cliënten die de behandeling afmaakt heeft baat bij cognitieve gedragstherapie. De mate van succes daarbij, hangt enigszins af van de problematiek waarvoor men wordt behandeld.

Hoe lang duurt cognitieve gedragstherapie?

In principe is cognitieve gedragstherapie een kortdurende behandeling. De meeste behandelingen nemen tussen de tien en twintig zittingen
in beslag. De sessies duren in principe 45 minuten en beginnen meestal wekelijks. De frequentie tussen de sessies wordt in de loop van de behandeling
afgebouwd.

 

Voor meer informatie: http://www.vgct.nl

EMDR

EMDR is een kortdurende, geprotocolleerde en cliëntgerichte behandelmethode om nare gebeurtenissen te verwerken. Soorten klachten die iemand kan hebben na een schokkende ervaring zijn:

  • Herbelevingen van de ervaring
  • Vermijding van gevoelens, plekken en/of personen
  • Nachtmerries
  • Overspoeld worden door emoties
  • Schrikachtigheid en verhoogde alertheid
  • Stress
  • Schaamte of schuldgevoel
  • Somberheid
  • Angsten
  • Paniek
  • Slaapproblemen

Uiteindelijk kan dit leiden tot:

  • Depressieve klachten
  • Slecht zelfbeeld
  • Relatieproblemen
  • Onverklaarbare lichamelijke klachten
  • Verslavingsproblematiek

De effectiviteit van EMDR is goed onderzocht en volgens de richtlijnen in binnen- en buitenland de eerst aangewezen behandelmethode bij Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) naast Imaginaire Exposure (CGt).

Inmiddels wordt EMDR ook bij veel andere problematiek toegepast.

Meer informatie over EMDR en over het werkingsmechanisme is te vinden op: https://www.watisemdr.nl/

ACT- of Acceptance and Commitment Therapy (ACT)

ACT is één van de derde-generatie cognitieve gedragstherapieën en beoogt de psychologische flexibiliteit van mensen te helpen vergroten.

Als je worstelt met een probleem, is de neiging groot om verstrikt te raken in allerlei gedachten, gevoelens en gedragingen, die daarmee gepaard gaan. Je gaat als het ware tegen je probleem vechten en deze onder controle proberen te houden. De kans is dan groot dat je er steeds meer mee bezig bent en niet meer met de dingen die waardevol zijn in je leven.

In plaats van de problemen te controleren, wordt met ACT gewerkt aan het ervaren en leren accepteren van de gedachten en gevoelens die bij problemen een rol spelen. Door stil te staan bij het hier-en-nu komt er meer ruimte om te gaan ontdekken welke richting je uitwilt met je leven. Met andere woorden: vanuit welke waarden zou je het liefst in het leven staan?

Mindfulness

Mindfulness gaat over de kunst om zoveel mogelijk aanwezig te zijn in het hier- en- nu. Hierbij leer gedachten en gevoelens op te merken en toe te laten die er op dit moment zijn. Het is -kort gezegd- een aandachtstraining die zich richt op het aanwezig zijn in het hier en nu.

Door te oefenen met het in aandacht bij het huidige moment blijven, kunt u afstand nemen van de gedachtenstroom in uw hoofd. Hierdoor wordt uw geest rustiger en zult u ervaren dat u zich beter kunt concentreren en makkelijker kunt ontspannen.

Het doorbreken van de automatische piloot leidt ertoe dat keuzes bewuster worden gemaakt.

Oplossingsgerichte therapie

De focus van oplossingsgerichte therapie is niet wat er niet goed gaat, maar op wat er nu al wel werkt in de omgang met je problemen en wat je kunt doen om dat uit te breiden.

Scroll naar boven